MAKSİMUM  KUVVETİN  GELİŞTİRİLMESİNDE

NÖROMÜSKÜLER YAPI

                   

CEVDET TINAZCI

H.Ü. Spor Bilimleri ve Teknolojisi Yüksekokulu

 

   ÖZET

   Kuvvet  ve gücü geliştirici  antrenmanlar  birçok spor branşında  başarılı  performans  için önemli bir faktördür. Bu kapasiteler özellikle beceri gerektiren sporlarda çok daha önemlidir (1).

   Kassal kuvvet veya güç, kolay bir şekilde modifiye edilebilen ve sportif performans üzerine yararlarını direk olarak görebileceğimiz iki parametreyi bize sağlamaktadır. Bunlar; Kuvvet ve Hızdır (1).

 

   GÜÇ             =Kuvvet*Hız

                        =Kuvvet*Mesafe / Zaman

 

   Böylece  kassal  kuvvet , sporcunun  kuvvetini veya  hareketini hızını veya her ikisini birden geliştirdiği zaman artmaktadır. Kuvvet veya hız özelliği olan güç antrenmanlarının yapılmakta olan  beceriye mümkün olduğu  kadar spesifik ve hareketin yarışma sırasındaki yapılış tarzına benzer olmalıdır (1).

   Kas kuvvetindeki  değişmeler , önce nörolojik etkenlere , daha sonra hipertrofik değişimlere bağlı olarak meydana gelmektedir (2).

   Organizmanın  kuvvet  antrenmanlarına uyumu , diğer kondisyonel özelliklerde olduğu gibi antrenmanın özel olma, aşırı yüklenme(overload) ve geriye dönüş ilkelerine bağlı olarak meydana gelmektedir (2,3,4,5).

 

   SUMMARY

   Training which improves  strength and power is an important  factor  for  successful  performance in many sports fields. These capacities are much more important especially for sports which required skill.

   Muscular  strength or  power  provides  the two  parameters  which can be modified  easily and  whose  effects on  the  sports  performance can be observed easily. These  are ; strength and velocity.

 

   Power                  :Strength * Velocity

                               :Strength * Distance / Time

 

   Therefore , muscular  strength  increases  when the sportsman  developers his strength or the velocity of movement or both. Power training’s which have strength and speed charecteristics should be as specific as possible to and also similar to the way movement is made during the competition.

   Changes in the muscular strength are because of neuralgic effects and hypertrophy changes. Organism suits itself to the strength training, by  taking the principles of being special , being overload and feedback into consideration.

 

 

   Artan yük karşısında vücut yapılarını sakatlıklardan korumak, kassal kuvvet veya güç gelişimini arttırmak için, direnç antrenmanları sırasında vücutta birçok adaptasyon oluşmaktadır (1).

   Bunlar;

   1-Kasın  büyüklüğündeki adaptasyon (Hipertrofi)

   2-Nörolojik uyum

   3-Diğer uyumlar

   Kasın Büyüklüğündeki Adaptasyon: Yapılan  araştırmalara  göre direnç  antrenmanları sırasında kasın büyüklüğünde bir artma olmaktadır. Kısacası hipertrofi oluşmaktadır (1).

   Fakat  böyle bir değerlendirmenin yapılması , ölçümün alındığı bölgenin sadece kendi yapısını yansıtmasından dolayı tüm kasa genellemesi mümkün olmamaktadır (7). Çünkü tüm kas kendi içerisinde farklı oluşumlar göstermektedir.

   Saltin (7); Hipertrofinin kas fibrillerindeki sayısal artma ile değil (hiperplazya), kas fibrillerinin büyümesi ile oluştuğunu belirtmektedir. Eğer kas fibrillerindeki sayısal artma ile bir hipertrofi olmuş olsaydı  kas içerisindeki yeni hücrelerin oluşumu , kasın yapısını bozmakta ve nöromüsküler koordinasyon kapasitesini düşürmektedir (7).

   Beceri ve koordinasyon kalitesi, kassal kuvvet kadar iyi performansa da katkıda bulunmakta ve  birçok  spor  branşında  bu  kalite  büyük  bir  önem  taşımaktadır. (Basketbol , halter). Çünkü kuvvet antrenmanı sırasında yüksek düzeyde bir kuvvet gelişimi sağlamak için , motor ünitelerin kendi aralarında yüksek düzeyde bir impuls senkronizasyonu ve yüksek bir eşik aktivasyonu gerekmekte , kas iğciklerinin ve GTO (Golgi tendon organlarının) reaksiyonlarının

kombineli bir şekilde geliştirilmesi gerekmektedir (7).

  Kas Performansını Etkileyen Faktörler

  Antrene edilebilir faktörler

                            

                       .   Fibril çapı

                       .   Kas içi koordinasyonu

                       .   Uyaran sıklığı

                       .   Kaslar arası koordinasyon

                       .   Kasın ve tendonların elastikiyeti

                       .   Kasın ve karaciğerin enerji depoları

                       .   Kasın kapiler yoğunluğu

                           Antrene edilmeyen faktörler

                       .   Fibril sayısı

                       .   Fibril yapısı (ST/FT)

                Bir sporcunun maksimum kuvveti aşağıdaki şu değişkenlere bağlıdır (8):

                       1- Kasın çapı

                       2- Kas içi koordinasyon

                       3- Kaslar arası koordinasyon

   Artan kas çapı  ve düzenlenen kas içi  koordinasyon  ve  kaslar arası koordinasyon ile maksimum kuvvet daha yüksek seviyelere ulaşabilmektedir.

   Nörolojik Uyum : Bu  konudaki  çalışmalar her bir nöron’un , aktive ve inhibe etkilerinden etkilendiğini göstermiştir (1). Buradaki inhibe etki , kinestetik reseptörlerden gelen feedback etkisi ile eklemler, kas ve tendonlarda sonlanmaktadır (1). Bu inhibitör etkileşimlerin etkilerinin antrenman ile azaltılacağına , böylece daha büyük miktarlarda kuvvetin  gelişmesine izin verileceği düşünülmektedir (1). Buradaki kuvvet kazanımı ayrıca motor ünitelerin daha iyi bir şekilde ateşlemesi (fring) ve daha  senkronizeli bir biçimde çalışması  sonucu  olarak da meydana gelebilmektedir (1).

   Diğer Uyumlar: Direnç antrenmanının bir sonucu olarak , bir çok uyumlar ve konnektif dokuda artan yüke bir cevap olarak oluşmaktadır (1).

   Kassal Kuvvet Oluşumunu Etkileyen Nöromüsküler Faktörler (1)

                       1- Kassal aktivitenin tipi

                       2- Kas uzunluğu

                       3- Kas uzunluğunun değişme oranı

                       4- Kas yapısı

                       5- Kasın fibril kompozisyonu

                       6- Nöral innervasyon süreçleri

 

   Gülle , disk , cirit ve çekiç atma ve bunların yanında , sprint , uzun , 3 adım , yüksek ve sırık atlama branşlarında sporcuların uluslar arası yarışmalarda başarılı olmaları için yüksek düzeyde bir kuvvet uygunluğuna ihtiyaçları vardır (6). Burada kullanılan kuvvet uygunluğu , iskelet kaslarının fizyolojik fonksiyonu, bunların  kuvvet oluşturma  yeteneği (kassal kontraksiyon kuvveti),maksimum veya maksimuma yakın kontraksiyonları tekrar etme (kassal dayanıklılık)

diğer kas grupları ile iyi bir ilişki (koordinasyon) ve esneklik anlatılmaktadır (6).

   Kuvvet uygunluğundaki eksiklikler, birkaç sınırlayıcı faktörün düzeltilmesi ile giderilebilir (6). bu sınırlayıcılar 2 faktöre dayandırılmaktadır (6). Bunlar 1) Nörolojik sistemin biyolojik verimliliği 2) Antrenman programının verimliliğidir (6).

   Birçok çalışmanın ve araştırmacının belirttiği gibi, kuvvet antrenmanının en etkili ve en belirgin özelliği kasta oluşan hipertrofidir (7).

 

   HİPERTROFİ

   Hipertrofinin kas büyüklüğünün değerlendirilmesi sırasında kullanılmasının nedeni, kasın kuvvetinin, kasın fizyolojik enine boyu ile yakından ilişkili olmasından kaynaklanmaktadır.

   Bu şekilde bir artış çok sayıdaki değişik egzersizle gerçekleştirilebilir (8).

   Bunlar:

1-     Sub-maksimal gerilimli tekrar metodu

2-     Kısa süreli maksimum gerilimli metot

3-     Kombine metot

4-     Balistik metot

 

   Sub-maksimal  gerilimli (tension) tekrar metodu:

   Bu tipte bir antrenman metodunu kullanmamızın amacı kas çapını arttırmak, kasın maksimum  kuvvetini geliştirmektir (8). Kas çapının  büyümesini yaratan faktörlerin tam olarak anlaşılmamasına rağmen, yapılan araştırmalar ışığında ATP’nin kullanılması veya yeniden yapılanması arasındaki bir denge ile kassal büyümenin oluştuğuna inanılmaktadır (8).

   Kısa süreli maksimum gerilimli metot:

    Bu metottaki amacımız, kas içi koordinasyon ile maksimum kuvveti geliştirmektir. Kuvvet antrenmanlarına  başlayanlar motor  ünitelerinin yaklaşık  olarak %60’ını verimli bir şekilde kullanabilmektedir. Kuvvet sporcusu ise bu özelliğini uygun yüklemelerle %85 civarına kadar yükseltebilmektedir (8). Geriye kalan %15’lik değer ise istemli bir kasılmaya katılamayan bölümü belirtmektedir.

   Bu  metot diğer  metot ile karşılaştırıldığı zaman , bu antrenman  metodunda daha düşük kassal performans ve daha az enerji harcanması görülmektedir. Bu düzey kasta bir yorgunluk yaratacak  kadar  yüksek  olmamaktadır. Bu metot  sayesinde sinir  sistemine  bağlı  olarak kas içi koordinasyon geliştirilebilmektedir. Metabolizma burada kasta bir büyüme yaratacak kadar aktive olmamaktadır (superkompanzasyon).

   Bu şekilde bir antrenman ile sporcu maksimum kuvvetini, daha fazla miktarda motor üniteyi harekete katarak geliştirmektedir. Sporcu bu metot ile maksimum düzeyde bir kas içi koordinasyon sağladıktan sonra maksimum kuvvetini bu metot ile geliştirmeye devam etmemelidir (8). Çünkü etkili olmamaktadır. Bu noktadan sonra maksimum kuvveti ve kas içi koordinasyonu sub-maksimum metot ile geliştirmeye devam etmeliyiz (8).

   Kombine metot:

   Bu  metot maksimum kuvveti , hem kasın çapındaki artış hem de kas içi  koordinasyon  ile geliştirmeyi amaçlamaktadır.   

   Tekrarlı sub-maksimum gerilimli metot ile yapılan çalışmalarda sadece kas çapında değil, ayrıca az miktarda da kas içi koordinasyonu geliştirici uyarıcılarda bulunmaktadır. Bu metottaki amaç her iki metodunda birlikte kullanılması ile maksimum kuvvetin geliştirilmesidir. Bu amaçla piramidal veya çift piramidal antrenman metotları kullanılabilmektedir (8).

   Balistik metot (Tepkili kuvvet antrenmanı):

   Kangroo hızlı bir şekilde hızını attırabilmektedir. Yürürken  4 ayağını da kullanmakta ve bu şekilde yürüyüşü hızı 6km/saat’e çıkana kadar koruyabilmektedir (8).Bu noktadan sonra hızın artırılabilmesi  için daha fazla  miktarda enerjinin kullanılması gerekmektedir. Kangroo’nun hızı  6km/saat’i geçtiği zaman , hayvan iki bacağının üzerine  kalkarak sıçramaya başlar. Bu noktadan itibaren hızını 25km/saat’e kadar arttırmaya devam ederken enerji harcamasında çok az bir artış görülmektedir. Hızı  25km/saat’i  geçtiği zaman daha  fazla  miktardaki enerji kullanılmaya başlanır. Bu olay şu şekilde açıklanabilir (8).

   Ön gerilmeye (pre-strech) uğramış olan  kas , gevşemeye veya  kısalmış bir kasa göre daha fazla miktarda kuvvet oluşturulabilmektedir (8,9,10,11,12,13).

   Bunun nedeni; eğer kas dışsal bir etki ile veya  kendi antagonistinin  kuvveti ile gerilmeye uğrarsa, kendi elastik elementlerini bir yay gibi germeye başlar. Bu durumda kas bir potansiyel enerji  depolar (8,9,10,11,12,13) , bu enerji  aktif  kasılma sırasında ek bir kinetik enerji olarak kullanılmakta ve bu fazın ön gerilimli bir hareketten hemen sonra oluşmasını sağlamaktadır (8,9,10,11,12,13).

   Böylece kas, kimyasal enerji sisteminin artışında bir miktar değişiklik olmadan daha fazla kuvvet sağlayabilmektedir (8).

 

 

 Ön Gerilme Enerjisi

 (elastik Kompanent)

                                              +                                                        PERFORMANS

 Kasılma Enerjisi

 (Kasılabilir Kompanent)

                      

  

   Kasın bu şekilde bir gerilmeye uğraması, maksimum hızın oluşması için bir ortam hazırlamaktadır. Bu şekilde bir hareket başarılı cirit atıcılarda oluşması ve performanslarına katkısı önemli bir konudur (8).

   Burada önemli olan nokta sinir sisteminin kasılmakta olan kasın kuvvet ve sertliğini etkilemesidir. Özellikle bu önem “Strech-shortening cycle” sırasında daha önemli bir rol oynamaktadır (8,14). Bu özelliklerin geliştirilmesi amacıyla balistik metot kullanılmaktadır (8).

   Maksimum kuvvette  olan artış , antrenmana  bir  cevap olarak oluşmaktadır. Kuvvette ilk başta olan değişim nöral faktörlerden kaynaklanmakta (15) ve ilerleyen gelişmesinde, hipertrofik faktörlerin kombinasyonu şeklinde oluşmaktadır (15).

   Hakkinen’in yapmış olduğu bir çalışmaya göre (16), kuvvette olan gelişim, antrenmanın özel olma ilkesini desteklemekte ve nöromüsküler sistemdeki özel antrenmana bağlı olarak oluşan adaptasyon, performanstaki değişikliğe duyarlılığını göstermektedir (16).

   Antrenmanın özel olma ilkesine bağlı olarak nöromüsküler performanstaki değişiklikler, maksimal kuvvette, izometrik kuvvet-zaman ve kuvvet-hız eğrilerinde bir artış gösterdiği bir çok yazar  tarafından  belirtilmiştir  (16). Bu  gelişmelerde olan değişikliğin  nedeni , değişik tipteki antrenman uyarılarına bağlı olarak nöromüsküler sistemdeki, nöral ve kassal uyumun bir  sonucu  olarak  performansta  bir artış  görülmektedir  (16). Nöromüsküler  sistemdeki , antrenman sırasında bu uyumların yönü ve zamanı antrenmanın tip veya yoğunluğu ve özel antrenmanın süresine göre farklılıklar gösterebilmektedir (16). Ağır direnç ve patlayıcı tipteki

kuvvet antrenmanı, istemli nöromüsküler  performans kapasitesinde bir değişiklik yaratmıştır

(16).

   Kuvvet  antrenmanına  bağlı olarak ağır direnç antrenmanı  sırasında, maksimum kuvvette büyük  bir  artış görülmesine rağmen zamana bağlı olarak kuvvet oluşumunda çok küçük bir değişiklik olmuştur. Zamana bağlı olarak kuvvette, patlayıcı kuvvet tipteki antrenmanda daha büyük bir artış görülmüştür (16). Fakat maksimum kuvvette çok az bir artış görülmüştür. Yüksek  yoğunluktaki antrenmana  bağlı olarak maksimum kuvvette olan artış  antrene edilmekte olan kastaki İEMG aktivitesi ile de gösterilmiştir (16). Bu da antrene edilmekte olan kasın nöral  aktivitesinde  anlamlı bir artışın olduğunu göstermektedir (16). Bu  sonuçlardan  çıkarak maksimum  kuvvetin  gelişimi için  nöral aktivasyonun  önemli  olduğu  söylenebilir. Yüksek yoğunluktaki kuvvet antrenmanı sırasında nöral aktivasyondaki artış, sinir sisteminin uyarıcı ve inhibe edici nöral yollarında olan değişik düzeylerdeki yoğunluktan kaynaklanabilmektedir (16). Nöral aktivasyondaki, antrenmana bağlı olarak zamanla meydana gelen bu artış (kas kuvvetindeki) , antrenmanın  yoğunluğu  ve  antrenman  periyodunun  süresi ve tipi  ile yakından ilişkilidir (16). Patlayıcı tipteki antrenmana bağlı olarak meydana gelen kas  hipertrofisi, ağır yükteki direnç antrenmanına göre daha küçüktür.

   Patlayıcı  tipteki  antrenman  ile  izometrik  kuvvetteki artış  hem  nöral  hem  de  kassal adaptasyonun bir sonucu olarak meydana gelmektedir. Bu uyum motor ünitelerin ateşlenme frekansları ve/veya harekete geçirilen (aktive) olan motor ünitelerin sayısı ile ilişkilidir. Bu da zamana bağlı olarak kuvvet gelişiminde bir artış sağlamaktadır(16). Fakat bunu destekleyecek olan İEMG aktivitesinde antrenman başındaki değeri ile sonundaki değer arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Patlayıcı kuvvetteki bu artışı etkileyebilecek olan bir diğer mekanizma FT kas fibrillerinde oluşacak olan hipertrofidir (16).

   Sinir sisteminde, kuvvet ve güç performansını arttırıcı değişikliklerin olmasına“nöral uyum” denmektedir (17). Kısa süreli (5-8 hafta) kuvvet antrenmanları sırasında , kuvvette meydana gelen artış, kasın kasılabilme kuvvetindeki artışın değil(hipertrofi), sporcuların, kaslarını daha iyi bir şekilde kullanmayı veya istemli kasılma koordinasyonlarının öğrenilmesi ile oluşmaktadır (17).

   Kısa süreli antrenman çalışmaları istemli kas kuvvetindeki artışın kasın büyüklüğünde bir değişiklik  olmadan  oluştuğunu  göstermiştir (17). Kas ve kas fibrili büyüklüğünde bir artış olduğu zaman, meydana gelecek olan kuvvet artışı daha az olacaktır (17).

   Sonuç olarak kuvvetin geliştirilmesi açısından nöromüsküler yapının önemliliği son yıllarda yapılan  araştırmalar ile  daha yoğun  bir şekilde  ele alınmaya  başlanmıştır (6,7,8,15,16,17). Fakat yine de ele alınan grupların antrenmanlarının farklılığından veya düzeylerinin ve branşlarının  farklılık  göstermesinden dolayı şu ana kadar  bu konu üzerinde tam bir fikir birliğine varılamamıştır. Ama kuvvetin geliştirilmesi açısından nöromüsküler sisteminde önemli bir rol oynadığı çoğu yazarlar tarafından kabul görmüştür (6,7,8,9,10,11,12,13,14,15,16,17).

 

   KAYNAKLAR

1)       Ackland T.R&Bloomfield J. Text Book of Science and Medicine in Sport. I . st edn.  Australia: Blackwell scientific pub, 1992.

   2) AÇIKADA, C., “Kuvvetin Mekanik Temelleri”, Antrenman Bilgisi Sempozyumu Ankara 24-25 Mayıs 1991, 89-103,

   3) Dick F.W Sports Training Principles. 1.st edn .London: Lepus Books. 1980.

   4) Harre D. Principles of sports Training. Berlin: 1982.

   5) Matveyev L. Fundamentals of sports Training. Berlin: 1982.

   6) O’shea P. Quality Strength Training For Optimal performance İn the Discus, Javelin,Shot and Hammer Throw. Edmund J. Burke. Toward an understanding of human performance. 2. Edition Movement Publications. U.K: 1980.

   7) McCartney J.M. Human Muscle Power. Human Kinetics publishers. USA: 1986.

   8) Hartmann J&münneman H.Fitness and Strength Training. Germany: 1989.

   9) Bosco C&Viitasalo J.T Potentiation of Myoelectrical Activity of Human Muscles İn Vertical Jumps. , Electromyogr. Clın. Neuropysio l 982: 22:549-562.

   10) Viitasalo J.T&Bosco C. Electromechanical Behaviour of human muscles İn Vertical Jumps. Eur J Appl Physiol 1983:51:357-364

   11) Bosco C/Mognoni P&P. LUHTANEN. Relationship between İsokinetic Performance and Ballistic Movement. Eur J Appl Physiol 1983:51:357-364

   12) Bosco C/Montanari G&Dal Monte A. The Effect of Pre-Strech on Mechanical Efficiency of human Skeletal Muscles. Acta physiol Scand 1987:131:323-329

   13) Bosco C/Komi P.V&Tihanji J. Mechanical Power Test and Fiber Composition of Human Leg Extensor Muscles. Eur J Appl Physiol 1983:51:129-135.

   14) BOSCO, C., “Evaluation And Control Of basic And Spesific Muscle Behaviour “İ. Spor Bilimleri Kongresi, Ankara, 15-16 mart 1991 (Hacettepe Üniversitesi 1991).

   15) Hakkinen K&komi P.V. Alterations of Mechanical characteristics of Human Skeletal Muscle During Strength Training. Eur J Appl Physiol 1983:50:161-172

   16) Hakkinen K&Komi P.V. Training-İnduced Changes in Neuromuscular Performance Under Voluntary and Refleks Conditions. Eur 1 Appl Physigol 1986:55:147-155.

   17) Sale DG. Neural Adaptation in Strength and Power Training. McCartney J. Human Muscle Power. Human kinetics Publishers, 1986:289-299

                                                                                                

 

                                                                            Yayına Hazırlayan : ONUR ÖZKOPARAN